Terug naar alfabet overige natuur.

Edelhert m.

Cervus elaphus

Het edelhert is het grootst levende zoogdier dat in ons land leeft. Het komt al sinds de prehistorie in Nederland voor. Van oorsprong leefde hij op open vlakten, maar door menselijke verstoring is het tegenwoordig vooral een bosbewoner geworden. Een edelhert weegt maximaal 225 kilo met een schouderhoogte tot anderhalve meter. Hij kan ongeveer twee meter lang zijn. Een hinde is iets kleiner en heeft een gewicht van maximaal 125 kilo.

02-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Volwassen mannetje.

02-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Volwassen vrouwtje in de winter.

01-2010 Oostvaardersplassen Ned.




Volwassen vrouwtje in het voorjaar.

03-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Vrouwtje met jong.

06-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Jong.

06-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Groep wadend door de rietkraag.

05-2011 Oostvaardersplassen Ned.




Mannetje ca. 2 jaar

10-2010 Oostvaardersplassen Ned.




Mannetje ca. 2 jaar

10-2010 Oostvaardersplassen Ned.




Uitwerpselen Edelhert.

02-2012 Oostvaardersplassen Ned.