Terug naar HOME. Terug naar WILDCAMERA



Naam: Steenmarter

Latijnse naam: Martes foina

Familie: Marterachtigen

De steenmarter is overwegend een carnivoor. Muizen, ratten en eekhoorns staan bij de steenmarter op het menu. Ook eet hij vruchten, bessen, kersen, vogels en eieren. Soms ook kikkers en hagedissen. Op sommige plaatsen eet hij juist voornamelijk vruchten, insecten en aas. De steenmarter jaagt op kippen en ander pluimvee, dit tot ergernis van (hobby)pluimveehouders. Daarbij is een aantal van vijf tot tien kippen per nacht niet ongewoon. De steenmarter kan ze naar de meest onmogelijke plaatsen meeslepen, zoals op daken en over hekken.



3-2021. Filmpje is opgenomen in de omgeving van camping Rose de Provins. Een steenmarter is goed te omderscheiden van een boommarter. De steenmarter heeft een witte bef die doorloopt op de voorpoten, zoals op het filmpje kort maar goed te zien is. Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is.